Dolina snova

Nekada davno, davno, pre sveta i veka koji poznajemo posvadjaše se zvezde na nebu i jedna beše proterana na zemlju sa svog rodnog neba..  Lutala je od jednog indijanskog sela do drugog, zadržavajući se uvek pored logorske vatre koju su indijanci palili pre nego su odlazili na spavanje. Gde god je zvezda dolazila, posmatrali su je sa čudjenjem i strahom. Često je obasjavala glavice male dece, pokušavajući sa njima da se igra, ali su se deca plašila i vrištanjem terala zvezdu od njih.

Medju svim ljudima koje je zvezda posetila, samo se jedna osoba nije uplašila lepe zvezde. To je bila jedna mala devojčica, ćerka  velikog ratnika sa severa. Uopšte se nije bojala i čak je zavolela zvezdu svim svojim malim, a velikim srcem i bila je srećna u svojoj iskrenoj, dečijoj ljubavi… Zvezda je takodje jako zavolela malu devojčicu i pratila je u stopu. Gde god je išla devojčica sa njenim ocem, išla je i zvezda i obasjavala im put.

Kada se uveče budila, bila bi srećna što zvezda neumorno treperi i bdi iznad njene glavice i ponovo bi bezbrižno utonula u san.

Ljudi su se čudili vernosti zvezde, još više su se čudili kada su primetili da se otac male devojčice nikada ne vraća praznih ruku iz lova, čak šta više donosio je po povratku u selo mnogo više divljači od svih ostalih.
„Ta zvezda je sigurno dobar duh“, govorili su sa tonom poštovanja u glasu.

Posle nekioliko meseci dodje leto i plodovi voća postaše zreli. Devojčica hrabrog srca podje sama u šumu da ih bere. Primetila je da su zimske zelene bobice već pojele ptice i jeleni, ali su zato brusnice bile sasvim lepo zrele.  Krenula je sa svojom korpicom od pruća u močvarni deo šume gde su one obilato rasle da ih sakupi. Ali, već je pao mrak i devojčica je jednog momenta shvatila da se izgubila u šumi. Puna straha počela je dozivati oca, ali jedini odgovor dobila je od žaba i šumskih detlića… Tražeći put ka kući u sve gušćem mraku odlazila je a da nije znala sve dublje i dublje u močvarni deo šume. Jednom se našla skoro do kolena u vodi,a drugi put se pri padu u jednu rupu koju nije videla  skoro udavila u otrovnom blatu. Izgubivši i snagu i veru da će sama pronaći put, podigla je pogled ka nebu sa nadom da će je videti njena zvezda koju je toliko volela,ali je nebo bilo prekriveno tamnim oblacima. I nevreme se spremalo. Uskoro je počela padati kiša, kao da su reke lile sa neba. Na užas devojčice vodena masa je postajala sve veća i na kraju je odnela sa sobom. U neko more..  Nikad je niko više nije video.

Godišnja doba su dolazila i odlazila. Zvezda je još uvek obitavala kod logorske vatre indijanskih plemena, ali je njena svetlost postala mutna i nikada se nije dugo zadržavala na jednom mestu. Izgledalo je kao da traži nešto ili nekoga koga nije mogla naći. „Nesrećna je zbog nestanka devojčice“ govorili su indijanci sa razumevanjem.

Još par godina je prošlo,a onda sa dolaskom jesenjeg lišća, zvezda nestade i niko nije znao gde je. Sledeća zima beše hladna i duga,a leto posle nje najtoplije leto koje su indijanci doživeli.  Jedne večeri, tog vrelog leta se jedan mladi lovac išavši za tragom medveda koga je pratio već par dana našao na teritoriji plemena iz koga je bila devojčica. Trag ga je doveo u močvaru i ostao je bez daha kada je video iznad vode jedno malo svetlo koje kao da je držala neka nevidljiva ruka. Bilo je tako lepo to svetlo,da je zaboravio i na medveda i krenuo za njim. Svetlo ga je vodilo kroz najopasnija mesta u močvarnoj šumi i on je na kraju odustao i vratio se nazad u svoje pleme da ispriča šta je video.

Najstariji muškarac mu je rekao:

„Svetlo koje si video  je bila zvezda koja je proterana sa neba na zemlju i još uvek traži devojčicu koju je jako volela,a izgubila u jednom jedinom trenutku nepažnje…“

Čak i danas je zvezda tu u potrazi koja će trajati koliko i njena svetlost sama za onom koju voli više od svega…

Laku noć deco, velika i mala 🙂

( prema indijanskoj legendi)

Advertisements

21 thoughts on “Dolina snova

  1. Hvala ti Ib, ne mogu da ti objasnim koliko sam zadovoljna, imam utisak da sam nešto pozitivno i korisno uradila kada vidim ili osetim da sam onim što radim zato što uživam u tome, nekom ulepšala par minuta života. To mi je veliko kao soliter… 🙂

   1. hvala tebi sto besebicno delis sa nama sve to.
    zaista uzivam u citanju ovakvih prica pogotovo prica koje neko zna lepo da isprica i ucini pravi dozivljaj procitanog.
    Ja sam jos uvek pod utiskom price „srebrna nit“ i morao sam da je preporucim svima koje znam licno i plus (fb, twitter)…

 1. E kad bi svako od nas imao takvu zvezdu,,,

  Mene ovaj tekst podseti malo na onaj film „Veštačka inteligencija“ kad su napravili onog dečaka robota i programirali ga da mnogo voli svoju majku koja ga je odbacila i otišla od njega za kojojm je ono sve vreme tragao…. mnogo godina posle toga, nakon uništenja ljudske civilizacije on je još uvek voleo svoju majku i tragao za njom…

  1. Exx, možda, samo možda bismo je i videli kako bdi nad nama, kada bismo imali hrabrosti da verujemo, volimo bez straha, delujemo i kada bi smo podigli glavu, pogled i ispravili ledja…
   Gledala sam film, davno, davno. Bila sam užasno tužna, ostavio je u meni neku ogromnu prazninu i muku od ljudskog roda…

 2. Izvini što ću biti grub,ali da ne mislim,ne bih ni napisao.Najveće prokletstvo nas blogera(jbt-kako sam se samoprozvao blogerom),što jesmo da stvari i događaje nazivamo pravim imenima.Volimo istinu koliko vidim.

 3. Naravno da se ne ljutim BWEE!!! 🙂
  I tu si u pravu-neko drema,neko,spava…neko je otupeo,ima i onih koji su u dubokoj komi i nikada se neće probuditi…
  Pa tako i ja…probude me tvoje priče.Ožive me i onda umem da poletim.Samo po malo zaboli kada se vratim…
  Tako se osećam dok gledam film ZELENA MILJA.Pogledaj ako nisi

 4. uh…imam ga u svim oblicima…DVD,DIVIX,AVI.na hardu,na flešu… 🙂

  ne znam kako stojiš sa torentima,ali ga imaš tamo- Tom Henks glavna uloga
  Traje skoro tri sata…obezbedi mir za gledanje i po neku maramicu 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s